VEGETARIZMAS : už ar prieš?

Komentarų nėra

Pasirinkau parašyti šiandien straipsnį būtent šia tema, nes daugelys žmonių mano, kad vegetarizmas tai vienas iš sveikiausių įpročių, tačiau kaip ir privalumų taip ir trūkumų šis mitybos įprotis turi.



Vegetarai, kas tokie?



Vegetarai – tai žmonės, kurie nevalgo visų rūšių mėsos. Kiaulienos, žuvies, paukštienos, jūros arba kitų gyvūlinės kilmės gėrybių. Jų maisto racionalą daugiausiai sudaro daržovės, vaisiai, grūdai, įvairūs žirniai ir pupelės. Taip pat būna visokių požiūrių vegetarų. Pavyzdžiui vieni su mielu noru valgo kiaušinius, pieną kiti tuo tarpu atsiriboja tik pieno produktais. Tie, kurie nevalgo visiškai jokių gyvūlinės kilmės produktų vadinami veganais.

Vegetarizmas turi savų privalumų ir savų trūkumų.


Trūkumai.
Viena iš didžiausių problemų su kuria susiduria vegetarai – tai tam tikrų medžiagų kiekis, kurių trūksta augaliniuose produktuose. Ypač trūksta baltymų, geležies, kalcio, omega 3 riebiųjų rūgščių ir vitamino B12 – šio vitamino trūkumą galima patenkinti tik maisto papildų pagalba. Tup tarpų kitų maisto medžiagų gavimui sprendimą galima lengvai rasti atidžiai renkantis augalinį maistą.

Kiaušiniuose yra baltymų.

Grūdėtuose produktuose geležies.

Pieno produktuose kalcio.

Žuvyje ir kituose produktuose omega 3 riebiųjų rūgščių.

Mėsos produktuose vitamino B12.

Privalumai.
Vegetariška mityba yra turtinga maisto medžiagomis, vitaminais ir mineralais. Ji padėda išvangti širdies ligų, diabeto ir kai kurių vėžio rūšių – tai sveikatos sutrikimai, kuriais dažniausiai skundžiasi vartojantys mėsą. (jų išties nemažai)



Kodėl žmonės renkasi vegetarizmą?

  • ·         Renkasi vegetarizmą gailėdami skerdžiamų gyvūnų.
  • ·         Dėl religinių/etninių įsitikinimų.
  • ·         Dėl sveikatos problemų.
  • ·         Pripratinami nuo vaikystės.


Taigi, šį kartą tai tiek !! :)
Laukite naujų straipsnių savaitės tema 'Sveikas gyvenimo būdas' !
Reiškit nuomonę, komentuokit, kritikuokit ( argumentuotai ) bei klauskit rašydami į el. paštą bei ask.fm !
Iki greito!
xo xo Evelina.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą