Savižudybė - ne išeitis!!

1 komentaras
Perskaitę pavadinimą, turbūt nevisi norite tęsti skaityti, nes manote, kad jums tokios pagalbos nereikia, tiesa? Tačiau aš šiame straipsnyje rašysiu ir apie tai, kaip susidoroti su sunkumais, tad jei jau pradėjai - perskaityk. :)
Turbūt nėra tokio žmogaus, kuris nėra liūdėjęs ar verkęs. Turbūt nėra tokio žmogaus, šalia kurio nebūtų kito, kuriam reikia pagalbos...
Visų pirma, pakalbėkime apie lengvesnes problemas, mintis ar net ligas..

Depresija yra viena iš labiausiai paplitusių ligų pasaulyje. Dauguma jų, net nežino, kad ja serga. Mat lengvos stadijos, jos simptomai gan paprasti, ir žmonės viską "sumeta" nuovargiui ar stresui. Taigi, kokie depresijos simptomai? Šiai ligai būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Jos metu sulėtėja mąstymas, judesiai, sutrinka vidaus organų veikla. Jei atpažinote bent vieną simptomą, neliūdėkite, jums dar ne depresija. Šie požymiai turi būti visi kartu, ir tęstis kurį laiką - t.y. dvi savaites, kas dien (ar ilgiau). Taip pat, depresija nėra vienalypė. Yra kelios depresijų rūšys:

  • Klasikinė depresija
  • Maniakinė depresija
  • Žiemos depresija


Trumpai apie jas:

Klasikinė depresija:

„Klasikinė“ depresija diagnozuojama žmogui, kuriam ne mažiau kaip dvi savaites kasdien (arba su tikrai retomis išimtimis kasdien) teisingi ne mažiau kaip penki iš devynių žemiau nurodytų teiginių:
  1. Sunki, prislėgta nuotaika kasdien arba iš esmės kasdien.
  2. Seniau patikusi veikla neteikia malonumo.
  3. Spartus storėjimas ar liesėjimas nesilaikant jokios dietos.
  4. Nemiga ar nenormaliai didelis poreikis miegoti.
  5. Nenormaliai didelis fizinis aktyvumas, kurį keičia visiškas jėgų nebuvimas.
  6. Emocinis nuovargis.
  7. Nepaprastai didelis, slegiantis kaltės jausmas, kurį nuolat keičia nepamatuotas savo ypatingos vertės suvokimas.
  8. Nesugebėjimas susikaupti bei priimti sprendimus.
  9. Mintys apie savižudybę, detalaus savižudybės plano rengimas arba bandymas nusižudyti.
Tačiau, yra daug paprastų paaiškinimų, kuomet jūs galite sau "nustatyti" net septynis punktus, tačiau jei neatitinka būtent du pirmieji, jūs nesergate šia liga.

Maniakinė depresija:
 
Maniakinė depresija susideda iš dviejų nuolat besikartojančių epizodų, vienas kurių primena depresiją, o kitas yra visiška jos priešingybė (žmogus labai aktyvus, viską bando, mažai miega ir panašiai). Maniakine depresija žmonės serga jau nuo ankstyvo amžiaus. Simptomai:
  1. Itin išpūstas savo vertės suvokimas, dievinimas ar panašiai (šiaip geros nuomonės apie save negana).
  2. Labai menkas miego poreikis (trys valandos per parą ir mažiau).
  3. Itin didelis plepumas (turi būti kažkas daug daugiau už šiaip labai kalbų žmogų).
  4. Labai greita ir padrika minčių kaita.
  5. Visiškas nesugebėjimas susikaupti ties esminiu dalyku (asmens dėmesį labai lengva nukreipti kur nors kitur).
  6. Labai nepamatuotai aktyvus kokio nors tikslo siekimas.
  7. Pamėgimas teikiančios malonumą, bet labai rizikingos veiklos (azartinis lošimas itin didelėmis pinigų sumomis ir pan).
 P.s. Maniakinė depresija gali būti diagnozuota tik jei šie cikliniai pakitimai yra labai išvardintų simptomų. Taip pat, nors ir visiems septyniems požymiams esant, maniakinės depresijos diagnozuoti negalima jei nuotaikos svyravimai netrukdo žmogui dirbti savo darbo ir netrukdo santykiams su artimais žmonėmis. Ši depresijos forma kaip ir minėjau, yra pastebima jau vaikystėje, ir deja neišgydoma. Tačiau yra sukurta visa galybė metodų savikontrolei, kurie padeda. :)

Žiemos depresija - tai depresija, kuomet žmogus yra niūrus, piktas, pervargęs ir liūdnas būtent žiemos ar rudens metu. Jos atsikratyti galima vaikštant kieme, jei yra saulė - atsisukti į ją. :)

Klasikinė ir maniakinė depresijos gydomos specialiais būdais, kurių atsiranda vis daugiau!!

Na, o kaip atsikratyti "tiesiog (o galbūt ir su priežastimi) atsiradusios" liūdnos, niūrios nuotaikos, vienišumo ir kitų neigiamų emocijų:

  1. Venk pykčių su šeimos nariais. T.y. mamai/tėčiui gali nusileisti, arba tiesiog pasilaikyk sau, o po to viską perteik ant lapo.
  2. NEKLAUSYK liūdnos muzikos kai liūdna, nes tai tik skatina liūdesį, tekstai gali nepelnytai išspausti ašarą. 
  3. Nesėdėk namuose. Juk niekas nepasibels į duris ir nepasakys "Labas, bendraukime.". Taigi, bendrauk.
  4. Imkis iniciatyvos. Nebūk susigūžusi pelytė, ir aktyviai dalyvauk mokyklos veikloje. Taip pat lankyk užsiėmimus po pamokų - puikus būdas susirasti bendraminčių.
  5. Nebūk gobši. Dalinkis, skolink (su saiku) ir tai atsipirks. 
  6. Nebūk liūdna, pikta ir nesiskųsk gyvenimu. Puiku, jei atsiras žmogus, kuris išklauso, tačiau visiems smagiau tarp linksmų žmonių, tiesa?
  7. Šypsokis ! Daug ! Ir dažnai ! Besišypsantys žmonės traukia kitus labiau, nei niūrūs.
  8. Tai, kad esi vieniša, kad reikia pagalbos susidėlioti gyvenimą pripažink ne tik sau, bet ir kitam artimam žmogui. Vienam iš šeimos narių papasakok ką jauti, ir galbūt jis padės tau? Yra puikių užsiėmimų su psichologais - ten susipažinsi su naujais žmonėmis, taip pat galėsi atvirai išsipasakoti.
 Savižudybė.
Na, aptarėme ką daryti, kad nebūtų liūdna.. Bet vis dėl to, jei niekas nebepadeda, ir nerandate prasmės gyventi, jūs.. jūs manote, kad išeitis yra savižudybė, tiesa? Tačiau taip NĖRA!!
Pavyzdys - V.Šapranauskas. Jis nuvylė išties daug žmonių, dar daugiau jų nuliūdino, ir savo poelgiu, prie tokio žingsnio paskatino nemažai žmonių. Ar jūs išties to norėtumėte? Nuliūdinti būrį žmonių, nuvilti juos, ir pasidaryti galą sau? Jei jūsų tėvai yra geriantys, grubūs ar kitokie, bei jus muša, užgaulioja ir skaudina, nesupranta jūsų - praneškite apie tai. Netylėkite. Patys galite pranešti auklėtojai, socialinei, ar kitam suaugusiam asmeniui, kuris supras jus ir adekvačiai sureaguos. Neturi draugo ar artimo žmogaus, kuris išklausytų? Pradėk lankytis būreliuose, arba tiesiog užkalbink žmogų, kuris galbūt kaip ir tu yra vienišas. Jei visiškai neberandi bendraminčių - gali parašyti mums į el.paštą ar facebook puslapį. (jie bus nurodyti pabaigoje.) Ir galiausiai, patyčios.. Jos manau bene populiariausia problema.. Jų išvengti sunku, kaip ir visiems pritapti, sutarti. Geriausias būdas jų išvengti - pasijuokti iš savęs. Niekas už tai per galvą neduos, o užgauliotojai pasimes. Taip pat - pakeiskite požiūrį, ir tapkite drąsūs. Pakeiskite mokyklą, o jei įmanoma - miestą ir pradėkite viską iš naujo. Vasarą važiuokite į įvairias stovyklas - ten tikrai susirasite draugų, su kuriais palaikysite santykius ir po to.  Jei nusižudysite - tik įrodysite tiems užgauliotojams, kad jie stiprūs - o jūs silpni, ir jie toliau darys savo. Todėl reikia jiems parodyti, kad yra kas jiems pasipriešina. Taip pat, pasikartosiu - būkite iniciatyvūs. Pabandykite savo mokykloje įsteigti būrelį, kuris kovotų su patyčiomis. Galite tapti jo seniūnais, ten taip pat susipažinsite su bendraminčiais! Taip pat siūlau pažiūrėti vieną įkvepiantį vblog'ą apie patyčias. Ir jos atsakymas apie savižudybę.

Taip pat, nebijokite kreiptis pagalbos. Jei jums gėda, galite tada, kai jūsų niekas negirdės, ar slaptai, bet tai padeda!
Nemokama pagalba telefonu:
 „Jaunimo linija - 8 800 28888 (visą parą)
„Vaikų linija - 116 111 (11-21h)
„Linija doverija - 8 800 77277 (pagalba rusų kalba) (16-20h, darbo dienomis)

Pagalba internetu:

Kreipkis į mūsų blog'ą, visada padėsim:
Tai tiek šį kartą,
Siūlykit dominančias temas,
Su jumis buvo Ieva ;*

1 komentaras :

  1. Kas liečia paskutinę dalį: Šapranauskas, žmonių nuvylimas, etc. taip išeina jog reikia rūpintis ką kiti pagalvos, neduokdie kamnors nepatiksi, turi būt toks žmogus jog visiem įtiktum... wft? vienoj pusėj metų metai kančios, kitoj pusėj - nieko... čia nėra kitų žmonių, vienas kenti, vienas ir pabaigi kančias.
    Ir apskritai čia siūloma tapti kitu žmogum... Jei būtų taip paprasta tai nebūtų benamių, žmonės išėję iš kalėjimo taptų pilnaverčiais visuomenės nariais, etc.

    AtsakytiPanaikinti